Štrudla sa makom


Sastojci:

Za testo
500g brašna Tip 400
30g kvasca
250ml mleka
50g šećera
50g margarina (dobro jutro)
1 jaje+1 žumance

Za fil
500g maka
200g šećera
200ml mleka
2 vanil šećera

1 jaje za premazivanje


U mlako mleko staviti izmrvljen kvasac i šećer. Ostaviti 10tak minuta, dodati rastopljen margarin, jaja i ostale sastojke pa od cele količine brašna odvojiti 5 kašika na stranu i zamesiti testo pa ostaviti da nadolazi oko pola sata.
Mlleko za fil staviti da se zagreva do vrenja, pa vrucim preliti mak sa šećerom i polako mešati (iz 3 puta sipati mleko).
Testo podeliti na 3 jednaka dela. (Odvojeno brašno koristiti da se pobrašni površina)
Razvući koru i premazati filom pa lagano zarolati i staviti u podmazan pleh. Tako napraviti 3 štrudle. Premazati ih umućenim jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.
Po želji moze se u testo narendati korica limuna. 

Comments