Ajvar

 Sastojci:
14 kg očišćene paprike
700-900ml ulja
3 kašike šećera
5 kašika soli
6 kašika sirćeta
2 ljute paprike (po ukusu)
Ispeći je na šporetu ili u rerni i staviti u kesu da se ohladi i opusti, da se lakše oljušti.

Staviti je u džakove da se ocedi, da bi se kraće pržila. (Najbolje ostaviti da se cede tokom noći)

Samleti je. Zagrejati ulje što je više moguće i samlevenu papriku sipati. Mora da se čuje čvrčanje.

Od trenutka vrenja pržiti sat vremena i onda začiniti i dodati, ako želite, ljutu papriku. Pržiti još pola sata, sve dok varjača kojom mešate sve vreme ne ostavlja trag.
Sipati vreo ajvar u, u rerni sterilisane, tegle. Zatvarati i uviti u ćebe da se tako ohladi, a tegle okretati zatvaračem na dole.



Comments